Hitra spojka, ki se imenuje tudi hitra ločitev ali hitra spojka za zrak, je spojka, ki se uporablja za hitro povezavo linij za prenos tekočin. Ročna montaža hitrih spojk za zrak zahteva uporabo določenega orodja kot so ključi. Tako kot spojka opremljena s samozapornimi ventili, bo hitra spojka za zrak po odklopu samodejno vsebovala tekočino v cevi.

Na trgu je na voljo širok izbor hitrih spojk za zrak, ki se uporabljajo za prenos tekočin vseh vrst. Uporabljajo se na več kilometrih pod vodo, v vrtalnih operacijah in v vesolju (kot pri pristajalnih vesoljskih plovilih) in povsod vmes, zaradi neštetih razlogov, v vseh vrstah pnevmatskih, vodovodnih, ogrevalnih, električnih in protipožarnih aplikacij. Takšna oprema nudi prednosti znatnega prihranka časa v primerjavi s starejšimi napravami za povezovanje ​​cevi ter nizke zahteve glede usposobljenosti za njihovo uporabo. Uporabniki lahko sami opremijo cevke z navojnimi pritrdilnimi elementi, ki so posebej izdelani z zobmi, ki so globlje potisnjeni v cev, pri tem pa nanje nanesete nasprotno silo, kar preprečuje njihovo ločevanje od cevi.

Vrste spojk

Hitre spojke za zrak prihajajo iz različnih generičnih in lastniških tipov, na trgu pa prevladujejo trije standardi:

  • Industrijski standard/ izmenjava, vojaška specifikacija MIL-C-4109F
  • Interkonek / izmenjava ARO tipa, ki ga je razvila ARO (zdaj del podjetja Ingersoll-Rand), predvsem za tekoče aplikacije.
  • Avtomobilski priključek / izmenjava, ki temelji na standardu, ki ga je določila družba TruFlate za avtomobilske trgovine, vključno z napihljivimi in pnevmatskimi orodji.

Stroški

Stroški na enoto se gibljejo od nekaj dolarjev, za masovno proizvedene hitre spojke za zrak , do milijon dolarjev za velike vrtine, ki se uporabljajo pri prenosu utekočinjenega zemeljskega plina od ladje do obale. Spojka za cev je priključek na koncu cevi za povezavo z drugo cevjo ali s pipo ali cevno napravo, kot je namakalna brizgalka. Običajno je izdelan iz jekla, medenine, nerjavečega jekla, aluminija ali plastike.

Talni spoj

Priključek za cev ventila za spojno maso na spojni plošči se uporablja predvsem za stisnjen zrak ali paro. Sestavljen je iz stebla, krilate matice in lopute. Zatesni se kot mehki bakren sedež, ki je nameščen v spudu, tako, da se zategne s krilato matico.

Holedall spojke

S Holedall spojkami za zrak boste hitro izpraznili olje v cevi. Splošno so znane kot priklopne cevi. To so notranje vlečene spojke za cev in se običajno nahajajo na ceveh za gorivo z večjim premerom, ki se uporabljajo v aplikacijah z višjim tlakom ali kjer je cev izpostavljena višjemu koncu potiska, npr. cevi za odsesavanje in praznjenje olja. Namestijo se s posebnimi hidravličnimi stroji in posebnimi kalupi.

NH spojke

Nacionalna nit za cev (NH), znana tudi kot nacionalna standardna nit (NST), je najpogostejši tip spojke za požarne cevi, ki se uporablja v Združenih državah. Moški in ženski navojni navoj se skupaj zapirata s tesnilom. Tip navojne spojke z vrtljivim zatikom na požarnih ceveh je bil prvič izdelan pred letom 1873 v ZDA.

  • 1874: hitre spojke za zrak, št. 149,029 W. A. ​​Caswell
  • 1874:hitre spojke za zrak, št. 149,441 W. A. ​​Caswell, opisuje metodo ulivanja cevnega repa v spenjačo, tako da se lahko vrti, vendar se ne da ločiti.
  • 1876:hitre spojke za zrak, št. 175,232.

Vas zanima več? www.hidra.si

By admin