Mnogi se sprašujete ali je mogoče obrniti parodontalno bolezen v zdravo stanje? Naš odgovor je DA! Preden pa veste, kako zdraviti in tudi ozdraviti to ustno zdravstveno stanje, morate najprej vedeti, s čim se soočate. Prva stvar, ki jo morate vedeti je, da obstajata dve vrsti bolezni dlesni: vnetje dlesni in paradontoza.

Gingivitis je otekanje dlesni, ki nastane zaradi nabiranja bakterij vzdolž linije dlesni. Če gingivitis ne zdravimo, to vodi v parodontozo. Simptomi paradentoze vključujejo umik dlesni, vnetje vzdolž linije dlesni, bolečino in občutljivost na spremembo temperature.

Preprečevanje paradontoze

Vprašajte strokovnjaka za  paradentozo in povedali vam bodo, da je ustrezna zobna higiena najboljši način za preprečevanje pojava parodontalne bolezni. Ščetkajte zobe vsaj dvakrat na dan. Poleg ščetkanja pa vam svetovna zveza zobozdravnikov predlaga redno spiranje zob z ustno vodico in nitkanje vsaj enkrat dnevno.

Kadilci morajo prenehati s svojo slabo navado, če so zaskrbljeni za svoje ustno zdravje in splošno počutje. Poleg simptomov, povezanih s kajenjem, kot sta slab zadah in neprijeten premaz na jeziku, kajenje poveča tveganje za nastanek bolezni dlesni, kar poškoduje tkiva dlesni in spodbuja vnetje.

Zdravljenje paradontoze

Strokovnjak za paradentozo lahko odstrani kopičenje oblog na dlesni, tako da jih strga. To je en način za povrnitev parodontalne bolezni(v zdravo stanje zob), ampak samo ko je še vedno v zgodnji fazi. Da se prepreči ponovitev gingivitisa (ali vnetja dlesni), mora bolnik izvajati dobro ustno higieno s ščetkanjem, vključno z rednimi nitkarjem in ščetkanjem zob s posebnimi malimi ščetkami.

Kaj narediti ko je že prepozno?

Ko se gingivitis razvije v naprednejše faze paradentoze ali napredovale bolezni dlesni, to zahteva bolj zapleteno zdravljenje strokovnjaka za parodontalno bolezen. Vnetje je že prekinilo linijo dlesni. Zdravljenje na tej stopnji bo kombinacija rednega zdravljenja pri parodontologinji, pa tudi dela doma.

Zobozdravnik bo v boju proti parodontalni bolezni odstranil zobni kamen in obloge izpod dlesni. To je znano kot brušenje zob. Uporablja se lokalna anestezija, ker bi bilo brez nje boleče. Poleg tega bo vaš zobozdravnik predpisal antibiotik za omejitev okužbe.

Nekateri bolniki potrebujejo ustno operacijo, da se tkivo dlesni prepogne nazaj. Strokovnjak za parodontalno bolezen lahko izvede tudi operacije za zdravljenje globljih žepov okužbe. V izjemno naprednih primerih lahko parodontist opravi tudi cepljenje, kar je postopek, ki vključuje odvzem tkiva iz enega dela ust in zamenjavo poškodovanega tkiva dlesni. Cepljenje zakriva izpostavljene korenine zob. Ti postopki se lahko zdijo skrajni, vendar lahko pomagajo shraniti vaše prvotne zobe in razveljaviti znake in simptome bolezni. V mnogih primerih se boste morali obrnili na pravega parodontološkega strokovnjaka, da lahko zdravi vaše zobe brez potrebe po operaciji.

Po zdravljenju paradentoze bolezni je ključnega pomena, da ohranite dobro zobozdravstveno oskrbo, da se izognete nadaljnjim poškodbam in vnetjem. Vaš zobozdravnik bo priporočil tudi redne obiske higienika in kontrolnih pregledov za spremljanje zdravja dlesni.

Ena izmed pogosto pozabljenih stvari je, da je zdrava prehrana tudi del procesa za odpravo dentalnih bolezni. Uživanje prave hrane vam lahko pomaga vzdrževati zdrave dlesni. Omega 3 maščobne kisline, ki jih najdemo v maščobnih ribah, lanenem semenu in ribjem olju, pomagajo zmanjšati vnetje.

Vas zanima kako pozdraviti Paradontozo? Kliknite tukaj >>>