Posted on: 13 februarja, 2018 Posted by: admin Comments: 0

Sodobna tehnologija tiskanja s tonerji je hitrejša in cenejša kot kdajkoli prej, vendar ni vedno jasno, katera vrsta tiskalnika je najboljša oziroma naprimernejša za določena delovna mesta. Če naredite napačno izbiro, boste tako potisnil na stotine dodatnih eurov na leto za potrošni material tiskalnika, med drugim tudi za črnila ali za toner. Črnilo se uporablja v brizgalnih tiskalnikih. To je tekočina obarvana s pigmenti ali barvili. Toner na drugi strani, je fin prašek, ki se uporablja v laserskih tiskalnikih.

Tako brizgalni kot laserski tiskalniki se uporabljajo za domače in komercialne namene tiskanja, kot so ustvarjanje natisov, ki jih posnamete z vašim digitalnim fotoaparatom, ali printanje na ducate strani besedila in slik. Toda način nanašanja materiala na list papirja je pri obeh zelo različen.

Inkjetni tiskalniki brizgajo drobne kapljice črnila v kartuši z enako majhnimi šobami na papir. Lahko si predstavljate šobe kot drobne vodne cevi, vse pa se vklapljajo in izklapljajo tisočkrat na sekundo. Sofisticirana programska oprema za tiskalnik, nadzira vse šobe in pretok črnila, za risanje natančnih vzorcev, ki sestavljajo vaš najnovejši haiku ali morda sliko vaše mačke.

Obstajata dve primarni vrsti kartuš:
na osnovi barvil ali na osnovi pigmentov. Barve na osnovi barvil so sestavljene iz barvil, ki se raztopijo v tekočini.
Po drugi strani pigmentirano črnilo uporablja ultra fini prašek, ki je suspendiran v tekočini. Če želite natančno vedeti, kaj je v teh črnilih, vam želimo veliko sreče. Inkjet vložki so velik generator prihodkov za podjetja tiskalnikov in skrbno ohranjajo svoje formule.

Tehnologija laserskega tiskanja s tonerji ni tako preprosta. To je zato, ker se toner ne drži papirja tako, kot to počne črnilo na osnovi tekočine. Toner je sestavljen predvsem iz fino mletega poliestra, ki je vrsta plastike. Kot vaši hlačniki, ki držijo noge, lahko poliesterski prah drži statično polnilo, ki se sprime na vse, kar ima nasprotne naboje. V teh tiskalnikih laser ustvari elektrostatično predlogo svojih želenih slik na rotirajočem kovinskem bobnu, ki ima električni naboj. Kartuša toner odnaša na boben, toda toner se drži le na določenih mestih – na primer obrisi mehkega trebuha vašega mucka – kjer pa nato laser spremeni električni naboj bobna. Ko se list zateče mimo bobna, s tem napolni toner v natančnih oblikah, ki tvorijo besedilo in slike. Nato vroč fiksir v bistvu topi poliester na mestu za izdelavo ostrih in nežnih odtisov.

Ponavadi se zdi, da bi tiskalniku zmanjka tonerja v trenutku, ko bi morali natisniti še zadnjih pet pomembnih strani. Nekateri tiskalniki se bodo zaklenili in zavrnili tiskanje, ko se prižge lučka za toner, to pa ne pomeni, da ne morete dobiti nekaj več dobrih strani odtisov. Večina kartuš za toner ima majhno senzorsko luknjo na strani. Pokrite jo z majhnim kosom električnega traku, da bi lahko tiskalnik ponovno oživel in prepoznal kartušo spet kot polno. Morda boste celo dobili od 400-500 dodatnih strani. To se je poskusilo na tiskalniku Brother HL-2040 in je takoj delovalo. Ne bo enak postopek delal enako za vsak tiskalnik, vendar s tem lahko prihranite in kartušo v bistvu do konva izpraznite. Čipi v nekaterih kartušah javijo, da je kartuša prazna in onemogoijo tiskanje ko kartuša v bistvu še ni čisto prazna.
Več info na http://pocenikartuseincrnila.blog.siol.net/