Posted on: 7 avgusta, 2019 Posted by: admin Comments: 0

Ste kdaj razmišljali o križarjenju med Kanarskimi otoki? Zakaj so Kanarski otoki tako popularni in kakšna je njihova kultura in zgodovina. Ostanite z nami v naslednjem članku vam bomo pojasnili vse.

Kanarski otoki so kolonijski španski otoki in hkrati najjužnejša španska avtonomna skupnost, ki se nahaja v Atlantskem oceanu, 100 kilometrov zahodno od Maroka na najbližji točki. Kako so Kanarski otoki dobili svoje ime? Na križarjenju po otokih vam ne bomo postregli samo dobre hrane pač pa tudi vse potrebne informacije o zgodovini te priljubljene destinacije. Pa začnimo z imenom. Ime Islas  Canarias je predvidoma izpeljano iz latinskega imena Canarie Insulae kar v dobesednem prevodu pomeni otoki psov. Po mnenju mnogih zgodovinarjev so otoki dobili ime zaradi velikega števila psov izjemno velike velikosti. Druga možnost, ki obstaja je da so prvotni prebivalci uporabljali totemsko čaščenje živali, ki so jih mumificirali in častili pse kot na splošno svete živali. Nekateri predpostavljajo, da so bogoslužja na Kanarskih otokih in starodavni egiptovski kult psa z Bogom Anubisa tesno povezani, vendar ni pojasnjeno, katera je prva.Druge teorije špekulirajo, da ime izvira iz plemena Nukkari Berber, ki živi v maroškem Atlasu, imenovanem v rimskih virih kot Canarii, čeprav Plinij ponovno omenja odnos tega izraza s psi. Povezava s psi se ohrani v upodobitvi na grbu otoka. Šteje se, da so se domorodci Gran Canarije imenovali “Canarios”. Možno je, da je bilo to ime po osvajanju uporabljeno v množini v španščini, tj., da se nanaša na vse otoke, kot je Canarii-as. Gotovo je, da ime otokov ne izvira iz kanarčka; ptice so poimenovane po otokih. Križarjenje po Kanarskih otokih je postalo popularno po letu 2000.

Resultado de imagem para mediterranean cruises

Nekaj značilnosti otokov:

  • Tenerife je največji in najbolj naseljen otok arhipelaga. Gran Canaria, ki ima 865.070 prebivalcev, je drugi otok z največ prebivalci na Kanarskih otokih in tretji najbolj naseljen v Španiji po Mallorci in Tenerifeju. Otok Fuerteventura je drugi največji arhipelag, ki se nahaja 100 km od afriške obale.
  • Otoki tvorijo ekoregijo Makaronezije z Azori, Zelenortskimi otoki, Madeiro in otoki Savage.
  • Kanarski otoki so največji in najbolj poseljeni arhipelag regije Makaronezije. Arhipelag je sestavljen iz sedmih velikih in več manjših otokov, od katerih so vsi vulkanski.

Med samim križarjenjem med Kanarsikimi otoki se bomo ustavili na vsakem posameznem otoku, tako, da boste lahko opazovali izjemno kulturno homogenost a hkrati raznolikost.

Starodavni in pred-kolonialni časi

Pred prihodom ljudi so bili Kanarci naseljeni s prazgodovinskimi živalmi; na primer velikanski kuščar, velikanske podgane in velikanske prazgodovinske želve.

Med križarjenjem po Kanarskih otokih boste lahko videli raznolikost mesta in predvsem tudi starodavna mesta ter okušali odlično hrano.

Otoki so morda obiskali Feničani, Grki in Kartažani. Kralj Juba II, Numidian varovanec Cezarja Augustusa, je zaslužen za odkrivanje otokov za zahodni svet. Juba je poslala mornariški kontingent za ponovno odprtje obrata za proizvodnjo barvil v Mogadoru v današnjem zahodnem Maroku v začetku prvega stoletja našega štetja. Ta ista pomorska sila je bila nato poslana na raziskovanje Kanarskih otokov, pri čemer je Mogador uporabila svojo misijonsko bazo.

Od česa živijo domačini?

Gospodarstvo temelji predvsem na turizmu, ki predstavlja 32% BDP. Kanarski otoki letno prejmejo približno 12 milijonov turistov. Gradnja predstavlja skoraj 20% BDP, tropsko kmetijstvo, predvsem banane in tobak, pa se goji za izvoz v Evropo in Ameriko. Ekologi so zaskrbljeni, da se viri, zlasti na bolj sušnih otokih, prekomerno izkoriščajo, vendar je še vedno veliko kmetijskih virov, kot so paradižnik, krompir, čebula, kohinjal, sladkorni trs, grozdje, vinska trta, datumi, pomaranče, limone, fige, pšenica, ječmen , koruza, marelice, breskve in mandlji.

 

Preberite si več na POZEJDON TURIZEM