Izdelava tinkture iz Sibirske čage je preprosta. Zakaj je pomembno narediti dvojni izvleček Čage? Zakaj ne bi naredili raje preproste tinkture? Ali pa raje v lokalni zadrugi ali trgovini kupili priročen dodatek? Poleg trajnosti se večina ljudi, ki se ukvarjajo z jemanjem nekaterih izvlečkov gob, morda ne zavedajo lastnosti gob. Te glive so tako trde, saj vsebujejo snov imenovano hitin, ki preprosto z nepravilno uporabo ni primerna za vaš prebavni sistem, saj ga le ta ne more izločiti.

Zato vam predlagamo da kupite sibirsko Čago, ki je bila dvojno ekstrahirana ali to naredite kar doma. Kombinacija alkohola in vode (zlasti vroče vode) zagotavlja, da bodo vse sestavine gob – tako triterpeni kot polisaharidi – končale v vašem ekstraktu, tako da boste lahko uživali v VSEH koristih, ki jih lahko prinese Čaga. Nekatere izmed njih so zmanjšano tveganje za raka, krepitev imunskega sistema , dodatek antioksidantov in še mnogo več. Samo prašek ali dodatek ne bo osvetlil vsega, samo vodni ali alkoholni ekstrakt (ločen) pa tudi ne. Od tod tudi potreba po dvojnem izvlečku!

Dvojni izvleček sibirske čage

Ta recept je navdihnjen z dvojnim ekstraktom reishija Guida Maséja.

Potrebovali boste:

  1. Gobo Čaga
  2. Alkohol z visoko stopnjo odpornosti (uporabljam 151 Everclear)
  3. Glicerin (čeprav menim, da je to neobvezno)
  4. Vodo

Vzemite svojo Čago in jo zmeljite. Za to so mi priporočili kladiva in ribežnike za sir. Sibisrka Čaga je trda vendar jo boste z lahkoto naribali z ribežem za sir. Naribajte in zmeljite Čago v prah ali v najmanjše možne drobce, nato pa to količino enakomerno razdelite na dva dela.

Z uporabo prvega dela pripravite tinkturo tako, da prašek prekrijete z raztopino 75 odstotkov alkohola, 15 glicerina in 10 odstotkov vode (če se ne odločite za glicerin: 90 odstotkov alkohola, 10 odstotkov vode. Glicerin naj bi pomagal pri boljši emulziji). Tinkturo odstavite in pustite, da se strdi kar štiri tedne, občasno jo stresite. Nato jo precedite in izmerite njegovo prostornino.

Če stresate tinkturo Čaga, boste opazili, da tvori penasto glavo, precej podobno koreninskemu pivu. Potem, ko ste tinkturo precedili, vzemite drugi del gob Čaga in jih dušite vsaj eno uro, po možnosti dve ali več, v dvakrat toliko vode, kot ste porabili za celotno količino raztopine. Po potrebi še dodajajte vodo. Na koncu vrenja vse skupaj precedite in zmanjšajte količino tekočine, ki vam je ostala, tako da jo zavrite. Snemite s toplote in pustite, da se popolnoma ohladi. Zmešano dušeno juho in precejeno tinkturo združite in dobro mešajte z metlico. Pazite, da v juho dodajate tinkturo in ne obratno, da zmanjšate količino koncentriranega alkohola, ki ga morajo sestavine v juhi prenašati. Stekleničite in shranite, najbolje v steklenici ali posodi s temno obarvanim steklom.

Podrobnosti na Stirias.si

By admin