Obstajajo številne pomanjkljivosti tehnologije CBCT v primerjavi s tehnologijo CT-jev medicinske kakovosti, kot so povečana dovzetnost za artefakte gibanja (v strojih prve generacije) in pomanjkanje ustrezne določitve gostote kosti. Pred vsakim 3D slikanjem zob se je potrebno posvetovati z zdravnikom ali radiologom če je le ta nujno potreben. Dandanes poznamo tisto najmanjšo določitev za varno sevanje, ki ga je potrebno upoštevati. To sevanje in naše obiske si lahko izračunamo kar sami. V tem članku vam bomo opisali nekaj slabosti CBCT slikanja zob.

Gostota kosti in Hounsfieldova lestvica

Hounsfieldova lestvica se uporablja za merjenje radiodenzivnosti. Glede na medicinsko kakovostne CT, lahko zagotovi natančno absolutno gostoto za opisano vrsto tkiva. Radiodenzivnost, izmerjena v enotah Hounsfield (HU, znana tudi kot CT številka), je netočna pri skeniranju CBCT slikanja zob, ker se različna območja v skeniranju pojavljajo z različnimi vrednostmi sivine, odvisno od njihovih relativnih položajev v organu, ki se skenira. HU, izmerjena iz istega anatomskega območja s CT in CBCT, ni identična, zato sta slednja nezanesljiva za določanje specifične, radiološko opredeljene gostote kosti za namene, kot je postavitev zobnih vsadkov. Zdravniki menijo, da ni mogoče dodobra natančno določiti gostote kosti in kako se te razvijajo. Zato upamo, da bodo CBCT naprave, ki tako naredijo manjšo škodo s sevanjem z leti postajale vedno bolj učinkovite.

Čeprav so nekateri avtorji podprli uporabo tehnologije CBCT za ocenjevanje gostote kosti z merjenjem HU, je takšna podpora napačna, ker imajo skenirane regije iste gostote v lobanji lahko različno vrednost sivine v rekonstruiranem podatkovnem nizu CBCT. Zato je pri prebiranju slike potrebno dobro poznavanje anatomije človeškega telesa in sestavo in debelino kosti.

Zmanjšanje CBCT sistemov za pridobivanje rentgenskih žarkov trenutno proizvaja različne HU vrednosti za podobne strukture kosti in mehkega tkiva na različnih področjih skeniranega volumna npr. gosta kost ima določeno vrednost slike na ravni mentona, vendar ista kost ima bistveno večjo sliko.

Resultado de imagem para tooth 3d scanning machine

Dentalni posegi in CBCT slikanje zob

Dentalni sistemi CBCT ne uporabljajo standardiziranega sistema za merjenje ravni sivin, ki predstavljajo vrednosti rekonstruirane gostote in so kot take poljubne in ne omogočajo ocene kakovosti kosti. V odsotnosti takšne standardizacije je težko interpretirati sive ravni in jih je nemogoče primerjati z vrednostmi, ki izhajajo iz različnih strojev. Čeprav obstaja splošno priznanje, da ta pomanjkljivost obstaja pri sistemih CBCT (ker ne prikazujejo pravilno HU), je bilo opravljenih malo raziskav, da bi poskusili popraviti to pomanjkljivost.

Sčasoma bo nadaljnji napredek algoritmov za rekonstrukcijo CBCT omogočil izboljšane detektorje, kar bo skupaj z izboljšano naknadno obdelavo verjetno rešilo ali zmanjšalo ta problem. V letu 2010 je bila objavljena metoda za določanje koeficientov oslabitve, s katerimi se lahko dejanske vrednosti HU izpeljejo iz vrednosti CBCT HU, in trenutno potekajo nadaljnje raziskave za izboljšanje te metode. Veliko zobozdravnikov že težko pričakuje nove in napredne stroje in naprave z izboljšanim algoritmom na natančno določanje gostote kosti. Vsi strokovnjaki preferirajo 3D slikanje zob zaradi svoje edinstvene neškodljivosti nam in naši okolici, kar pa je najbolj pomembno delavcem, ki so zaposleni v zdravstvu.

Za podrobneje branje si poglejte spletno stran: https://rtgstudio.si/